skip to Main Content
3 Căi Practice Prin Care Să-ți Găsești Sensul în Viață | Logoterapia

3 căi practice prin care să-ți găsești sensul în viață | Logoterapia

Bătălia înseamnă viață. Supraviețuitor al lagărelor de la Auschwitz, psihiatrul Viktor Frankl descoperă logoterapia în timpul celor mai cumplite momente din viața sa. Înfruntă suferința, se inspiră din ea, născându-se astfel logoterapia: nevoia omului de a-și găsi sensul în viață.

Când a fost deportat în lagărul de la Auschwitz, lui Frankl i-a fost confiscat manuscrisul pe care urma să-l publice. Manuscris pe care îl prețuia extrem de mult. Aceasta a fost prima experiență marcantă din lagăr. Experiența care avea să dea naștere logoterapiei.

Dincolo de suferință e o mare de speranță

Pentru a-și putea publica manuscrisul, Viktor Frankl știa că trebuie să lupte. Acela a fost momentul în care a înțeles că în lipsa unui țel, omul nu poate trăi:

Dorința mea de a rescrie manuscrisul m-a ajutat să supravieţuiesc rigorilor lagărului. De pildă, atunci când eram bolnav de febră tifoidă într-un lagăr din Bavaria, am aşternut în scris, pe diverse bucăţele de hârtie, multe notiţe care urmau să mă ajute la rescrierea manuscrisului dacă era să apuc ziua eliberării. Sunt convins că această refacere a manuscrisului, pe care am realizat-o în barăcile întunecoase din lagărul de concentrare din Bavaria, m-a ajutat să trec cu bine peste pericolul unui colaps cardiovascular.

Omul are nevoie de strădanie și luptă

Frankl desființează ideea de echilibru mintal, spunând că omul are nevoie de tensiune și luptă pentru a putea trăi.

Consider că este o concepţie greşită și periculoasă despre igiena mintală presupunerea că omul are nevoie în primul rând de echilibru, adică de o stare lipsită de orice tensiune. De fapt, omul nu are nevoie de o astfel de stare lipsită de tensiune, ci mai degrabă de strădania şi lupta pentru atingerea unui scop valoros, a unei sarcini liber asumate. Lucrul de care are el nevoie este nu să scape cu orice preţ de tensiune, ci omul are nevoie de chemarea pe care i-o adresează un anumit sens potenţial care se vrea realizat. […] Dacă arhitectul vrea să întărească un arc slăbit, el va creşte sarcina care apasă asupra arcului, căci în felul acesta părţile lui se unesc şi mai bine. 

Plictiseala ne omoară, la propriu

”Nevroza de duminică” este ceea ce Frankl numește tipul de depresie care apare atunci când sarcinile din timpul săptămânii iau sfârșit. Omul conștientizează plictiseala și lipsa obiectivului din propria-i viață. Atunci au loc cele mai multe acte de sinucidere. Pornind de la aceste afirmații, Frankl explică cât de important este ca omul să aibă ceva de făcut, să facă ceva pentru ceva sau cineva. Să aibă un sens.

Fiecare dintre noi are vocaţia sa proprie, misiunea sa proprie în viaţă de a duce la îndeplinire o anumită sarcină care se cere împlinită. De aceea, niciunul dintre noi nu poate fi înlocuit şi viaţa lui este irepetabilă. Aşadar, sarcina fiecăruia dintre noi este pe atât de unică, pe cât de unică este oportunitatea lui de a o împlini. În definitiv, omul nu trebuie să întrebe care este sensul vieţii sale, ci mai degrabă să recunoască faptul că el este cel întrebat. Într-un cuvânt, fiecare om este chestionat de viaţă şi el poate răspunde vieţii doar răspunzând pentru propria sa viaţă; […] „Trăieşte ca şi cum ai trăi a doua oară, iar prima dată ai fi acţionat la fel de greşit pe cât eşti acum pe cale să o faci.” Mi se pare că nimic nu ar stimula mai mult sentimentul de responsabilitate.

3 căi prin care să ne găsim sensul în viață

Prin logoterapie, Viktor Frankl sugerează omului să fie deschis, să-și caute sensul în lume, între oameni, nu înlăuntrul său. El spune că există 3 tehnici prin care omul își poate descoperi sensul în viață:

Cu cât omul se uită mai mult pe sine însuşi dăruindu-se unei cauze pe care o slujeşte sau unei persoane pe care o iubeşte, cu atât este mai om şi cu atât se actualizează mai mult pe sine. […] Conform logoterapiei, putem găsi sensul în viaţă pe trei căi diferite. (1) creând sau înfăptuind ceva; (2) experimentând ceva sau cunoscând pe cineva; (3) prin atitudinea pe care o avem în faţa unei suferinţe inevitabile. Prima dintre aceste căi – aceea prin care realizăm sau îndeplinim ceva – este destul de evidentă. Urmând cea de a doua cale, putem găsi sens în viaţă experimentând ceva. De pildă bunătatea, adevărul şi frumosul. Admirând natura, bucurându-ne de cultură sau, nu în ultimul rând, cunoscând o altă fiinţă omenească în unicitatea ei, prin iubire. Cea de-a treia cale de a găsi sensul în viaţă este prin suferinţă.

Utile:

Cartea Omul în căutarea sensului vieții, scrisă de Viktor Frankl, poate fi citită online aici
Apariție: Editura Meteor Press, anul 2009

Foto: The Dreamer

*******

Rămâi la curent cu ultimele articole. Păstrăm legătura pe Facebook și Instagram.

Facebook: https://www.facebook.com/thedreamer.ro/

Instagram:  https://www.instagram.com/thedreamer.blog/

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top