skip to Main Content
Brâncuși și Iubirea. 6 Citate De Dragoste Mai Puțin Cunoscute, Inspirate Din Viața Sa

Brâncuși și iubirea. 6 citate de dragoste mai puțin cunoscute, inspirate din viața sa

Printre primele iubiri ale lui Constantin Brâncuși a fost Margit Pogany. Cu toate că relația dintre cei doi a fost de scurtă durată, Margit Pogany l-a inspirat pe sculptor, rod al iubirii lor fiind celebra operă ”Domnișoara Pogany”.

O altă muză a sculptorului a fost irlandeza Eileen Lane. Cu aceasta a avut o relație de câteva luni, însă și Eileen l-a inspirat pe sculptor în lucrarea ”Eileen Lane.”

Însăși prinţesa Maria Bonaparte s-a numărat printre muzele ce l-au inspirat pe Brâncuşi să-şi realizeze sculpturile, ea fiind modelul pentru opera ”Prinţesa X”.

O poveste de dragoste a trăit timp de 20 de ani împreună Peggy Guggenheim. Aceasta l-a inspirat să sculpteze opera „Pasărea în văzduh”.

Maria Tănase s-a numărat și ea printre iubirile lui Brâncuși. Povestea de dragoste dintre cei doi a început, în anul 1938, la Paris, când el avea 62 de ani, iar ea era o tânără artistă în vârstă de 25 de ani.

 

Așadar, inspirat din iubirile sale, Constantin Brâncuși spunea despre dragoste:

  • ”Fericirea sau dragostea – este parfumul esenței noastre și nu se manifestă decât la contacul direct dintre cele două esențe și nu durează decât atâta vreme cât acest contact este cu totul leal și pur.”
  • ”Dragostea este cea mai mare speculație a naturii și oamenii își fac din ea propriile speculații. De aici provine toată mizeria sufletului.”
  • ”Dragostea senzuală este vitalitatea fizică, dragostea spirituală este vitalitatea spiritului.”
  • ”Este enervant că lumea socotește amorul carnal drept un personaj foarte serios, când de fapt nu este decât un vagabond. Acest amor este asemeni lucrurilor care se încălzesc sau se răcesc, în funcție de puterea focului.”
  • ”Este adevărat că dragostea carnală ne împinge să facem lucrurile cu entuziasm, dar asta deoarece ia bucățica cea mai frumoasă – pentru restul, rămân resturile.”
  • ”Toate boalele vin din contrarietate. Animalele sălbatice nu se jigăresc; cele domestice și oamenii se jigăresc pentru că se lasă roși de contrarietăți. În dragoste contrarietatea e și mai teribilă, căci amorul este cea mai mare escrocherie a naturii.”

Citatele sunt extrase din volumul Așa grăit-a Brâncuși, alcătuit de Sorana Georgescu – Gorjan.

Text: Irina Vas

*******

Rămâi la curent cu ultimele articole. Păstrăm legătura pe Facebook și Instagram.

Facebook: https://www.facebook.com/thedreamer.ro/

Instagram:  https://www.instagram.com/thedreamer.ro

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top