skip to Main Content
Cheia Către Succes: Cum Să-ți Formezi Obiceiuri Bune

Cheia către succes: cum să-ți formezi obiceiuri bune

Scriu acest articol în timp ce stau cu glezna pe o compresă caldă. Mi-am sclintit-o pentru a mia oara de cand mă ştiu. Dar în timp ce fac asta, scriu. Scriu pentru ca iubesc să scriu. Iubesc să citesc. Îmi place literatura, gramatica care ii dă structură, reguli, şi felul în care e terapie şi artă, în acelaşi timp.

Dar adevărul este că fără profesorii mei de limba română din liceu n-aş fi ajuns să iubesc să citesc niciodata, darămite sa scriu.

Ceea ce m-a adus în punctul în care pot zice că: ”nu, viața mea nu e literatura sau scrisul, dar nu aş putea exista fără”, sunt obiceiurile.

Ani la rand, am învățat să iubesc literatura, şi limba română, în special. Zic ”în special”, și nu “în general” pentru că iubesc și literatura altor limbi, dar limba română mi-e cea mai dragă. Iar acest patos, cum ar fi spus o prietenă bună din liceu cu care am împărtășit mereu acest sentiment, a venit încet, dar sigur, spre mine, apropiindu-se în fiecare zi fără sa-mi dau seama că se înfiripa în mintea mea, de fapt, în creierul meu, la propriu. Pentru că atunci când repetăm anumite acțiuni, acestea ne schimbă creierul, infrastructura neuronală, să fiu precisă. Atunci când anumite acțiuni se repetă în aceeaşi ordine, constant, conexiunile se intăresc în creier, devenind din ce în ce mai puternice după fiecare repetiție. Asta numim învățare.

Atunci când ne propunem să ajungem într-un punct, cu alte cuvinte, când avem un țel, trebuie făcut un anumit număr de pași către realizarea acelei idei (deocamdată) și în marea majoritate a timpului pașii sunt obiceiuri. Ele ne sunt interesante la început, cât timp ele sunt noi, dar pot deveni anoste, după ce flacăra inițială dispare. Iar în acele momente avem nevoie de disciplină și entuziasm, pentru că fără cele două componente mentale toată ideea rămâne doar… o idee.

Dar cum, domn’şoară? Cum?

1. Disciplină

Singura modalitate pe care o propun pentru menținerea disciplinei e de a avea o imagine cât se poate de vividă despre unde vrei să ajungi. Dar, ideea e să simți cum e să fi în acel stadiu. Să fi ceea ce vrei să fii. Acum. Aici.

2. Entuziasm

Entuziasmul, eu personal, l-am menținut prin nougat. Da, nougat, dacă numele meu ar fi “Autocorrect”. Voiam să zic prin noutate, deci. Prin implicarea constantă în ceea ce fac, ajustând mereu, să nu devină nimic plictisitor, am reușit să ies din așa-numitul “rut” și mi-am menținut motivația pe linia de plutire.

Dar…

Un punct important când vine vorba despre aceste obiceiuri este ceva ce pe mine m-a ajutat mult. A fost, la o adică, cheia: o idee care pare super-stupidă când esti la început, pregătit să cucerești lumea, dar solidă pe termen lung.

Povestea e lungă, lunga rău. Dar o s-o scurtez cât pot de mult.

N-am avut niciodată o silueta perfectă, dar n-am fost nici obeză. Până în momentul în care m-am îmbolnăvit și din cauza medicamentelor am luat pe mine câteva kilograme. Iar când zic câteva, ma refer la 20.

Atenție! Nu este sub nicio formă un articol despre cum să slăbești 20 de kilograme într-un an, deci oricine vrea informații despre asta, poate face o întorsătura de 180 de grade către chioșcul de reviste.

Întorcându-ma la obiceiuri, am reușit sa slăbesc 20+ cu scopul de a deveni sănătoasă. Sănătoasă după boala care m-a luat prin surprindere, și mai apoi, sănătoasă cum se consideră să fii sănătos in populația generală, fără boli si alte pişpicuri de genu’.

Dar, cum am început? Poveste amuzantă:

Locuiam în Cluj pe vremea aceea și m-am dus să alerg în parcul de la Iulius. Era toamnă și vreme destul de urâtă. Și m-am hotărât eu să alerg, dar nu puteam mai mult de 1 minut într-o bucată. Chiar şi după acel minut respirația îmi era adâncă şi abia îmi țineam statura bipedă.

Dar, în acel minut, în timp ce alergam, erau doi alți tipi care alergau împreuna în parc, și în timp ce eu mă plimbam în pas alergat sa-mi pot lungi timpul de sport pe care mi l-am propus, unul dintre ei îmi zice “hai, hai”, dând din palme totodata.

Am zâmbit.

Mă simțeam oarecum rușinată, dar am înțeles că nu a avut nici cea mai mică intenție de a face mișto, deci mi-am continuat treaba, în ritmul meu. Mai târziu am ajuns să pot alerga câte o jumătate de oră zilnic, până am încetat să alerg pentru că tipul acesta de sport nu se potrivea cu dansul, ceea ce am început mai târziu.

Până în ziua de azi sunt fascinată de cât am reuşit sa aduc pe masă, vorba vine, cu simplă decizie de constanță în acțiuni. Nu de corp, ci de efortul pe care l-am depus. Corpul nu știu cum va fi la anul, poate o iau razna, dar știu că ambiția pe care am construit-o în acest timp va rămâne în mine cât trăiesc.

Dar cum? Ce am făcut, adică a c ț i u n i l e zilnice propriu-zise?

Păi ale mele au fost următoarele:

  • Am mers la sport. În ger și în ceață. În fiecare zi.
  • Am mancat sănătos. Fără zahăr, apoi am lăsat și toate produsele de animal. Vegan și fără zahăr. În fiecare zi.
  • Plănuiam ce și cum fac mai departe, cu alte cuvinte, ajustam. În fiecare zi.
  • Dar nu toată lumea are de slăbit 20 de kilograme. Am şi eu alte țeluri acum. Ideea e să iți găsești propriile țeluri, apoi obiceiurile care te vor duce acolo și să le execuți în fiecare zi*.
  • Deci, dacă e să ramană un singur lucru din acest articol, e ideea că se poate. Se poate orice, prin obiceiuri, mici și repetate. În fiecare zi, fără excepție.

*Da, au fost si excepții, dar acelea nu trebuiesc menționate pentru simplul fapt că nu erau plănuite, și nici nu trebuie să fie, din pespectiva mea. Trebuie să dispară odată cu sfârșitul acțiunii, împreună cu amintirea că s-ar fi întamplat. Nu trebuie sa le acorde nimeni nici cea mai mică atenție.

Au fost, s-au dus. Mai departe.

Text: Adrienn Varga

*******

Rămâi la curent cu ultimele articole. Păstrăm legătura pe Facebook și Instagram.

Facebook: https://www.facebook.com/thedreamer.ro/

Instagram:  https://www.instagram.com/thedreamer.ro

 

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top