skip to Main Content
Fotograful Ce L-a Imortalizat Pe Brâncuși în Atelierul Său, La Paris

Fotograful ce l-a imortalizat pe Brâncuși în atelierul său, la Paris

Priviți această imagine! Thor este zeul tunetului, una dintre cele mai importante figuri din mitologia nordică. Se spune despre el și acum că este conducătorul lumii și al oamenilor. Este zeul neobosit al cărui curaj și putere sunt de neegalat. Ciocanul era arma lui de luptă, despre care se spune că nu și-a greșit ținta niciodată.

Constantin Brâncuși, acest zeu al zborului și al nemuririi, este, fără îndoială, un Thor al României. Este zeul ce ținea în mână ciocanul cu care îndumnezeia pietre, făcându-le nemuritoare.

Imaginea cu sculptorul în atelierul său a fost realizată de fotograful american Wayne Miller, omul datorită căruia astăzi îl putem vedea pe Constantin Brâncuși.

Americanul ce l-a fotografiat pe Brâncuși

Se știu puține în România despre fotograful ce l-a imortalizat pe marele sculptor.

Wayne Miller s-a născut în Chicago. A studiat sectorul bancar la Universitatea Urbana, în Illinois. Pasiunea față de fotografie l-a determinat, însă, să studieze mai îndeaporape fotografia la Școala de Arte din Los Angeles, ajungând să predea fotografie la Institutul de Design din Chicago.

Doi ani a fost asistentul lui Edward Steichen la Muzeul de Artă Modernă a exponatului istoric, The Family Man. A fost un membru îndelungat al American Society of Magazine Photographers, unde a fost numit președinte în vara anului 1954.

În 1958, a devenit membru al Magnum Photos, organizația internațională fotografică, unde a fost și președinte în perioada 1962-1966. Aici, la Magnum Photos, au apărut și fotografiile realizate cu Constantin Brâncuși.

1945. Un an important

Anul 1945 a fost unul important pentru fotograful american. Trei evenimente semnificative urmau să aibă loc, fiecare dintre ele în direcții opuse ale globului. Sculptorul Constantin Brâncuși era fotografiat pentru prima dată în atelierul său din Paris, aveau loc bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki, murea Franklin Delano Roosevelt, al treizeci și doilea președinte al Statelor Unite ale Americii. Toate au fost imortalizate de Wayne Miller, fotografiile fiind, pe urmă publicate la Magnum Photos.

Fotograful american a scris o carte, numită The World is Young.

Wayne a decedat în 22 mai 2013.

Filosoful Mihai Șora, despre fotografia în care apare Brâncuși, în atelier

Privind la fotografia în care Constantin Brâncuși apare în atelierul său din Paris, Mihai Șoria scria:

”Așa cum stă, cu ciocanul în mâna dreaptă, hainele îngrijite, chipul liniștit și privirea interiorizată, ai spune că face o pauză, – nu înainte de a fi căutat unghiul bun și lumina potrivită, cea care nu-i obosește ochiul, nu-i distrage atenția. În realitate, Brâncuși visătorește: momentul în care, prins în visătoria lui, devine prelungirea cea mai firească a sculpturilor din atelier. Este foarte posibil ca, pentru câteva clipe, să uite cu totul de fotograful aflat acolo și să-l lase, pur și simplu, de unul singur, să-și vadă de treabă.”

Text: Ioana Pietrar

*******

Rămâi la curent cu ultimele articole. Păstrăm legătura pe Facebook și Instagram.

Facebook: https://www.facebook.com/thedreamer.ro/

Instagram:  https://www.instagram.com/thedreamer.ro

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top