skip to Main Content
Bunica Mi-a Zis Să îţi Spun Că-i Pare Rău | Frederik Backman

Bunica mi-a zis să îţi spun că-i pare rău | Frederik Backman

Una dintre cele mai aşteptate cărţi pentru mine a fost Bunica mi-a zis să îţi spun că-i pare rău. Asta după ce am citit Un bărbat pe nume Ove şi l-am descoperit pe Frederik Backman. Autorul contemporan scrie în stilul său, care devine unul inconfundabil, însă cartea cam lasă de dorit. Este mai degrabă o carte de weekend, de vară.

Bunica mi-a zis să-ţi spun că-i pare rău este povestea unei fetiţe de şapte ani, aproape opt, Elsa, foarte inteligentă, care iese uşurel din lumea fantastică, cu tărâmuri multe, prinţi, personaje de poveste, creată de bunica sa, şi intră în lumea reală. Descoperă personajele din blocul său, face conexiuni, învaţă lucruri noi, pune întrebări incomode și îi pune la punct pe adulţi, pe bună dreptate.

Fiecare personal al lui Backman are cel puţin o trăsătură aparte care îi creionează personalitatea, iar stilul său te pune de multe ori în eroare: nu mai ştii dacă unele faze ar trebui să fie comice sau triste. Vieţile unora dintre personaje au fost crude, consecințele resimțindu-se la fiecare întâmplare. Și totuși, dincolo de lejeritatea lecturii, îți ridică unele semne de întrebare…

Așadar, lectura este una de weekend, nu este una profundă. Trebuie doar să te familiarizezi cu regatele din Tărâmul Aproape Treaz şi pe urmă, povestea dezlegării misterului lăsat Elsei, de către bunica sa, va curge de la sine. Toţi avem nevoie de eroi, chiar dacă nu mai suntem copii, dar mai important este când alegem să devenim eroi. Elsa a înţeles asta, la aproape opt ani. Noi nu înţelegem asta nici la 30-40-50…

Spre deosebite de cartea care l-a făcut celebru, aici detaliile şi descrierile sunt mult mai multe, iar micile pilde sau filosofii sunt tot mai rare. Un barbat pe nume Ove pune cartea sus menționată într-o lumină nefavorabilă. Cititorii s-ar fi așteptat ca aceasta să fie mai bună decât cea dintâi, dar din păcate… Probabil Backman a scris această carte după povestea încruntatului Ove.

Rămân totuşi cu impresia că Fredrik Backman îşi merită numele, prin cartea care l-a făcut celebru.

Autor: Tudor Bălțat – colaborator The Dreamer

********

Fii colaborator The Dreamer!

Scrie un articol și trimite-l la adresa: [email protected]
* Se ia în considerare scrierea corectă și subiectul relevant pentru blog.

*******

Rămâi la curent cu ultimele articole. Păstrăm legătura pe Facebook și Instagram.

Facebook: https://www.facebook.com/thedreamer.ro/

Instagram:  https://www.instagram.com/thedreamer.blog/

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top