skip to Main Content
Reînnoirea Solidarității Dintre Generații

Reînnoirea solidarității dintre generații

Adulții nu reușesc să-i înțeleagă pe tineri, și nici nevoile lor. Biserica și instituțiile își pierd credibilitate în rândul tinerilor. Aceste situații sunt tot mai frecvent întâlnite în actuala societate. Sunt multe discuții, texte și abordări pe această temă.

Biserica își pierde credibilitatea în rândul tinerilor. Instituțiile, la fel. 

”Reînnoirea solidarității dintre generații trebuie să fie o prioritate pentru Biserică și pentru întreaga societate. […] Lipsa încrederii în instituții este, fără îndoială, una din caracteristicile culturii contemporane, în special pentru tineri. Eșecurile subminează orice pretenție instituțională de a fi un punct de referință. Relația dintre generații și concentrarea acordării de asistență tinerilor pentru a-și găsi propriile modalități de a participa și de a contribui sunt chestiuni importante nu numai pentru Biserică, ci și pentru fiecare instituție și pentru fiecare societate”, precizează Giacomo Costa SJ.

Într-o lume tot mai diversă, puterea exemplului este esențială 

”Figura clasică a ghidului sau regizorului spiritual (care poate fi un preot, dar și o persoană religioasă sau laică) nu își pierde importanța, dar nu poate pretinde un monopol.

Părinții joacă cu siguranță un rol de însoțire, dar există și alte figuri: profesori, educatori, antrenori, psihologi, medici, colegi mai vechi, colegi și, în final, comunitatea creștină în ansamblu. Toată lumea are nevoie, evident, de ajutor și de formare pentru a-și asuma și îndeplini acest rol mai bine”, scrie Giacomo.

Tinerii au nevoie de sugestii practice și de oameni concreți, potrivit iezuitului Costa.

”A fi concret sau practic contează mai mult spre credibilitate decât orice argument teoretic în mintea tinerilor.
Aici, din nou, semnificația și apartenența instituțională nu mai pot fi luate în seamă, definite în prealabil sau primite de sus; ele trebuie să fie construite și descoperite de toți prin intermediul unei căi de experiență și de învățare.

În timp ce orizontul instituțional nu este exclus în principiu, este mai degrabă un punct de sosire și nu un punct de plecare. Acest lucru este valabil atât pentru apartenența la o asociație și pentru realizarea unei legături emoționale într-o instituție socială”, mai precizează acesta.

Text: Ioana Pietrar

Foto: Instagram/Jesuits in Britain

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top