skip to Main Content
Venim Pe Lume Gata ștampilați, Ca Vitele De La Abator. Cu ”bun Pentru Consum”

Venim pe lume gata ștampilați, ca vitele de la abator. Cu ”bun pentru consum”

Nu demult, am participat la un simpozion internațional, undeva lângă Miskolc, în Ungaria. Locul unde avea loc manifestarea era un palat baroc, foarte frumos.

Totul a decurs impecabil, numai că la plecare am avut parte de un mic incident. Am cerut ospitalierelor noastre gazde să ne pună o ștampilă pe delegație. ”O ștampilă? Pentru ce?”. Ca să demonstrăm că am fost aici. ”Cui trebuie să demonstrați? Ne pare rău, dar nu avem aici nicio ștampilă!” Sunt prezenți delegați din 10 țări dar nimeni nu ne-a cerut așa ceva!”

Organizatorul principal și-a cerut mii de scuze, e drept, că și cei din Ucraina aveau aceeași problemă, atâta doar că măcar ăia aveau scuza că nu sunt membri ai Uniunii Europene dar omul mi-a spus că va scrie el pe delegația mea, cum că am fost acolo și va certifica acest lucru, prin propria sa semnătură.

I-am spus că asta nu e suficient, că am nevoie, neapărat de o ștampilă, indiferent de unde, numai ștampilă să fie! ”Adică la voi, o ștampilă este mai importantă decât un om? Dar dumneata nu cumva ești directorul acelei instituții?” Ba, da! ”Și atunci cui trebuie să demonstrezi că ai fost la acest simpozion? Dumitale însuți?”

De abia atunci mi-am dat seama de absurdul situației, că ștampila aceea – obținută cu chiu cu vai, de la un chioșc din vecinătate – are mult mai multă valoare decât un profesor universitar doctor, cercetător de renume european, care voia – in extremis – să-mi dea un soi de ”adeverință de participare”.

Din păcate la noi, ”ștampila”, clișeul, formalismul sunt încă esențiale pentru ”bunul mers al societății”. E o imagine a unui retard grotesc, al unei birocrații de cea mai pură extracție sovietică, care în țările vecine a dispărut tare demult.

Asta poate și pentru că venim pe lume gata ștampilați, ca vitele de la abator, cu ”bun pentru consum”, frază impregnată direct pe pielea inertă…

Text: Felician Pop

*******

Rămâi la curent cu ultimele articole. Păstrăm legătura pe Facebook și Instagram.

Facebook: https://www.facebook.com/thedreamer.ro/

Instagram:  https://www.instagram.com/thedreamer.ro

 

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top