skip to Main Content
Viața Omului Nu Este Uniformă | Laur | Evgheni Vodolazkin

Viața omului nu este uniformă | Laur | Evgheni Vodolazkin

E ușor să îi dai de gust lui Laur. Nu se compară, sub nicio formă, cu romanele seducătoare sau impunătoare: un senzațional, roman care face furori repede și se sfârșește la fel. Laur te întreabă și îți dă răgaz să răspunzi.

Arseni, personajul principal al romanului, se remarcă îndeosebi prin traiul marcat de intensitatea experiențelor sale sufletești: dragostea, suferința, sacrificiul, spiritualitatea. Un vraci înțelept, vindecător al trupului și al sufletului. Un nebun care duce dragostea dincolo de barierele materialului și ale timpului. Un pelerin neînțeles. Un călugăr, propovăduitor al spiritualității adevărate. O lume greu de pătruns.

E un text care pune întrebări și pentru credincioși, și pentru atei în egală măsură.

Împărțit în patru părți – Cartea cunoașterii, Cartea renunțării, Cartea drumului, Cartea liniștii – romanul prezintă uniformitatea vieții omului, schimbările prin care acesta trece, numărul de vieți pe care, paradoxal, un om le poate trăi într-o singură viață. Romanul neagă existența timpului, în favoarea veșniciei. Dragostea descoperită, suferință și tămăduire, depășește fortificațiile materialului. Prezintă un Dumnezeu al Evului Mediu cu care legătura era mult mai simplă, dar mai solidă, decât acum.

Legăturile cu El erau mai directe pe vremuri. […] Pur și simplu existau. Acum natura acestor legături îi preocupă doar pe puțini, și asta e neliștitor. Să fi aflat noi, din Evul Mediu încoace, vreun lucru complet nou, care să ne permită să ne relaxăm?

Printr-o intrigă dinamică, dar extrem de bine structurată, Vodolazkin propovăduiește cu succes ideea fundamentală a romanului: ”există veșnicie, nu timp.”

După două zile în care l-am citit pe nerăsuflate, Laur m-a învățat că în viață suntem singuri. Și e în regulă. Am învățat că fiecăruia dintre noi îi este oferit un drum pe care trebuie să-l parcurgă cu demnitate și curaj, în solitaritate. O călătorie a cărei moarte înseamnă doar un început către adevăratul timp: veșnicia.

Citate din carte

  • ”Și dacă stai să te gândești, păsările, peștii și jivinile seamănă în multe privințe cu oamenii. În asta constă, vezi tu, unitatea noastră absolută.”
  • ”Omul vă vindecă, vă dă toată viața lui, dar voi îl chinuiți cât trăiește. Iar când moare, îi legați picioarele cu o frânghie, îl târâți și plângeți cu șiroaie de lacrimi.”
  • ”Noi suntem răspunzători pentru ceea ce îmblânzim.”
  • ”Principala dificultate constă nu în mișcare, ci în alegerea drumului.”
  • ”De timp are nevoie numai lumea materială.”
  • ”Atunci când îți lipsește cineva, e vorba despre o parte din tine însuți care îți lipsește.”
  • ”Nu puterea e de-ajuns, ci curajul.”
  • ”Orice istorie este până la un punct un sul în mâinile Atotputernicului. Unora le este dat să arunce uneori o privire și să vadă ce va fi mai departe. Un singur lucru nu știu: dacă sulul nu ăsta nu va fi brusc aruncat.”
  • ”Nu există lucruri ireparabile.”
  • ”Și, în general: trăiește singur.”

Util:

Apariție: Editura HUMANITAS, anul 2014
Colecție: Raftul Denisei
Traducător: Adriana Liciu
* Poate fi cumpărată aici

 

Text: Ioana Pietrar

Foto: Ioana Pietrar

 

*******

Rămâi la curent cu ultimele articole. Păstrăm legătura pe Facebook și Instagram.

Facebook: https://www.facebook.com/thedreamer.ro/

Instagram:  https://www.instagram.com/thedreamer.ro/

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top