skip to Main Content
Cartea Fundamentală Care îți Va Schimba Părerea Despre Bani | 6 Pași

Cartea fundamentală care îți va schimba părerea despre bani | 6 pași

Oamenii sunt săraci pentru că au trecut prin școală fără să învețe nimic despre bani. Educația financiară este unul dintre importantele subiecte despre care care nu învățăm atunci când suntem copii. Și acest lucru ne poate afecta întreaga viață.

În cartea sa, bestsellerul Tată bogat, tată sărac, Robert Kiosakyi, investitor și om de afaceri, vorbește despre importanța educației financiare. Te învață cum să deții controlul asupra vieții tale, din punct de vedere financiar. Și, cel mai important lucru, îți explică cum să nu mai muncești pentru bani, ci să pui banii să lucreze pentru tine.

E o carte pe care poți s-o citești la orice vârstă, pentru că niciodată nu este prea târziu s-o iei de la capăt. Însă, dacă încă nu ești motivat să începi să lucrezi la tine, la viața ta și pentru tine, îți prezint pe scurt câteva idei pe care le-am extras din Tată bogat, tată sărac.

La prima vedere, e posibil să le consideri filozofii, nicidecum practici utile. Iar dacă gândești așa, Kiosakyi vine cu următorul răspuns:

”Eu consider că înțelegerea filozofiei este la fel de importană ca și înțelegerea practicii. Sunt mulți oameni care vor să facă în loc să gândească, dar sunt și oameni care vor să gândească, nu să facă.”

Cei care au decis că vor să facă, iată cu ce trebuie să înceapă:

Nebunia înseamnă să faci mereu același lucru

Să faci întotdeauna același lucru și să aștepți rezultate diferite. Asta înseamnă nebunie. Când un lucru nu funcționează, nu are rezultate, treci la celălalt. Experimentează până când găsești acel ceva care îți oferă rezultatele pe care ți le dorești. Să fii deschis, să nu-ți fie teamă să eșuezi și să experimentezi! În final, chiar și după zeci de încercări, vei reuși.

Nu mai munci pentru bani

”Tristul adevăr este că un mare talent nu este de ajuns”, spune Kiyosaki. În jurul nostru, e plin de oameni inteligenți și talentați. Oameni ce, cu talentul lor, ar putea ar avea un succes fulminant. Ce îi oprește, însă, să ajungă acolo?

Kiyosaki spune:

”Majoritatea celor care muncesc se concentrează asupra muncii pentru plată și avantaje, care constituie o răsplată pe termen scurt și care adesea este dezastruoasă pe termen lung. Le-aș recomanda tinerilor mai întâi să-și caute de lucru în funcție de ce ar putea învăța din acea slujbă, și nu pentru ceea ce câștigă.”

Ceea ce vrea Kiyosaki să spună este că sacrificiul intens pe termen scurt aduce satisfacții pe termen lung, pentru totdeauna. Adesea, tinerii își aleg de la început o slujbă bine plătită. Și nu îi poate judeca nimeni. Pe lângă faptul că ni se spune de mici să facem ceea ce ne place, cam toți am fost bombardați cu ideea de a ne găsi un job bine plătit. Așa că, ajungem să muncim într-un loc bine plătit. Pentru totdeauna…

Să muncești o perioadă într-un loc din care ai ce să înveți, cu toate că ești prost plătit, poate fi cea mai bună investiție a vieții tale. În final, poți folosi toate informațiile dobândite pentru a te ajuta pe tine însuți, pentru a munci pentru propria ta afacere.

Fii în căutare de idei noi. Întotdeauna

Cărți noi, idei noi. Mergi în librării, caută cărți interesante, motivaționale, practice, utile, diferite. Cărți despre care nu știi nimic. Acordă-le timp și învață. Învață lucruri noi, tehnici pe care în mod normal nu ai îndrăzni să le aplici. Citește subiecte despre care nu știi nimic. Pune în practică tot ceea ce înveți. Încearcă totul!

Kiosakyi spune:

”Faptul că nu aveți bani nu trebuie să devină o justificare pentru a nu învăța. Asta este o alegere pe care o facem zilnic fiecare, adică ce facem cu timpul nostru, cu bani noștri și cu ceea ce învățăm noi.”

Învață și treci la fapte

Partea teoretică e destul de ușoară. Greul apare abia atunci când trebuie să punem în practică ceea ce am învățat. Acordă-ți timp suficient pentru studiu. O săptămână, de exemplu, ocupă-te doar de partea teoretică. Citește, studiază, învață. Următoarea săptămână, însă, începe să pui în practică tot ceea ce ai învățat. Încet, lucrurile vor evolua. Oferă-le timp.

Ai încredere în tine. Întotdeauna vor fi oameni mai buni decât tine, dar niciodată nu va exista o persoană exact la fel ca și tine. Lucrează cu unicitatea ta, iar asta va duce la lucruri extraordinare. Lucrează și ai răbdare!

Nu-i invidia pe cei mai buni. Învață de la ei

O greșeală pe care o fac mulți este accea de a-i privi cu invidie pe cei mai buni decât ei. Ca să reușești, în orice domeniu, transformă invidia în admirație. Admiră-i pe cei ce muncesc și au rezultate. Acceptă că întotdeauna vei avea de învățat. Adună în jurul tău oameni mai buni decât tine. Află de la ei care au fost pașii către succes, cum au muncit, cum muncesc, ce au învățat, care este programul lor zilnic, ce planuri au pentru viitor, ce i-a determinat să continue, cum au început, cum au rezistat atunci când le-a fost greu… etc.

Oamenii mai buni decât tine sunt cheia ta către succes. Adună-i în jurul tău, învață din greșelile pe care le-au făcut ei, învață din ceea ce fac acum. Adresează-le multe întrebări. Admiră-i și învață de la ei!

Investește în tine. Investește în educație

Cu toate că e ultimul pe listă, cred că e primul lucru pe care trebuie să-l faci. Să investești în tine bani, timp sau orice altceva, este baza cea mai puternică ai putea să o ai. Participă la seminarii, la cursuri, cumpără cărți…etc. E posibil ca cei din jur să-ți spună că îți irosești banii, însă ține minte că acești bani ”pierduți” te vor ajuta să ai viitorul pe care ți-l dorești.

Kiosakyi spune:

”Singurul lucru bun pe care îl aveți este mintea voastră, care e cea mai puternică unealtă pe care o vom putea stăpâni vreodată. […] Nu mai am nevoie de o slujbă datorită cursurilor pe care le-am urmat. Am prieteni care nu au urmat aceste cursuri și mi-au spus că-mi irosesc banii, dar ei au rămas în aceeași slujbă. Sunt bogat și liber.”

***

Informații utile despre carte:

Editura: Curtea Veche, anul 2008

Traducere: Irina-Margareta Nistor

Poată fi cumpărată de aici.

*******

Rămâi la curent cu ultimele articole. Păstrăm legătura pe Facebook și Instagram.

Facebook: https://www.facebook.com/thedreamer.ro/

Instagram:  https://www.instagram.com/thedreamer.blog/

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top