skip to Main Content
Cum Să Facem Față Bombardamentului De Informații. Suntem Mai Deștepți? Ce Pierdem?

Cum să facem față bombardamentului de informații. Suntem mai deștepți? Ce pierdem?

Ce pierdem atunci când credem că am câștigat? Pe noi înșine. Acesta ar fi răspunsul pentru tot ceea ce omenirea trăiește astăzi. Suntem înconjurați de informații în cantități colosale, iar acest lucru nu este tocmai un câștig. Avem mai mult decât putem duce.

Filozoful Alain de Botton spune:

”Într-o zi, se varsă mai multă informație dintr-o clădire a unei organizații de știri globale decât ar fi generat omenirea, per ansamblu, în cele douăzeci și trei de secole dintre moartea lui Socrate și inventarea telefonului.”

O cantitate uriașă! Într-adevăr, ușurința cu care putem accesa astăzi orice informație este extrem de utilă. Dar cu ce preț plătim accesul la aceste informații? Câștigăm resurse intelectuale într-un mod mult mai simplu și mai rapid decât s-a putut vreodată, dar, între timp, ce pierdem?

Informația oboselii

Informația oboselii este expresia care a fost adăugată, în anii ’90, în colecția Dicționarului Englez din Oxford.

Un comentator al Hacker News descrie acest sindrom într-un mod foarte realist:

”Mintea mea este într-o constantă cursă. E calmă, dar nu e calmă. Mintea mea pare să aibă mai multe nivele. Un nivel, care este focusat pe ceea ce fac acum, iar celălalt nivel, care pare să proceseze informații într-o manieră fără sfârșit. Articole și cărți pe care să le citesc, emisiuni pe care să le vizionez, lucruri pe care trebuie să le fac în viața personală și la lucru. Avansare în carieră. Toate lucrurile acestea nu se mai opresc. Sunt mereu undeva în fundal.

E tot mai obositor.

Cunosc oameni ce nu pot sta separați de telefon sau deconectați de la valul de informații care se revarsă pe internet. Și orice conversație reală cu o altă ființă umană îi face să se simtă inconfortabil.

Au devenit roboți, și doar o privire la telefon sau la vreun dispozitiv inteligent le oferă un moment de pace falsă.”

Este sindromul de care, într-un fel sau altul, suferim cu toții. Suntem într-o situație în care devine aproape inevitabil să suferi de un asemenea sindrom. Există, însă, remedii. Primul pas e conștientizarea acestei probleme globale, urmat de al doilea: rezolvarea.

Câteva soluții

Filozoful chinez Lao Tzu spune că ”inteligența naturii funcționează fără nici cel mai mic efort… în armonie, în iubire, fără anxietate.”

Obișnuim să vizionăm toate videoclipurile care ne ies în cale, să citim tot ce ne atrage atenția, deci să ne încărcăm fără vreun rost. Trebuie să învățăm să luăm decizii inteligente, să îmbunătățim calitatea informațiilor pe care le lăsăm să intre în viața noastră.

Iată câteva soluții care te-ar putea ajuta să fii mai echilibrat din acest punct de vedere:

Alege calitatea

Când vine vorba despre știri și alte informații pe care vrei să le afli din mediul online, alege site-urile care îți oferă știri și informații reale, bine scrise și cu adevărat utile. Dezabonează-te de la toate site-urile care te încarcă cu știri și informații ”explozive”.

Limitează-te

Acceptă faptul că nu poți procesa informații într-un număr atât de mare. Alege să folosești ”cu cap” spațiul de depozitare pe care creierul ți-l pune zilnic la dizpoziție.

Citește cărți și idei vechi

Ideile cele mai inteligente au supraviețuit trecerii timpului. În ele se află calitatea. Și de asta ai nevoie.

Meditează

Nu o lua foarte în serios. Nu ai nevoie de anumite ritualuri, timp sau spațiu. Stai cu tine câteva minute pe zi, ascultă o melodie relaxantă. Încearcă să intri în tine și nu te speria când vei găsi un val uriaș de gânduri și informații. Acceptă-le, privește-le, sunt. Cu timpul vor dispărea, vei învăța să le ignori și să te bucuri de ceea ce stă la baza a ceea ce ești tu cu adevărat.

Evadează

Când simți că ești prea încărcat, ieși din activitățile tale obișnuite. Oferă-ți timp și zile de libertate. Mergi la munte, într-un alt oraș sau într-un loc în care simți nevoia să fii. Lasă acasă dispozitivele inteligente, bucură-te de natură, de tine, de viață.

Citește zilnic

Am scris un articol despre ce se întâmplă cu timpul pe care îl folosim pentru a citi. Specialiștii ne spun dacă timpul acordat lecturii este un timp pierdut sau nu. Și de ce. (vezi articolul aici)

*******

Rămâi la curent cu ultimele articole. Păstrăm legătura pe Facebook și Instagram.

Facebook: https://www.facebook.com/thedreamer.ro/

Instagram:  https://www.instagram.com/thedreamer.blog/

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top