skip to Main Content
Lecția Darului Dat Mai Departe

Lecția darului dat mai departe

Șuvoiul trecerii spre 2019 m-a prins – împreună cu un grup de prieteni – în Ucraina, pe versantul răsăritean al munților Oașului, în stațiunea Trembita din Veleatino.

Dintre toate întâmplările – mai mult sau mai puțin exotice – ale agreabilelor zile petrecute acolo – una mi s-a așezat direct în suflet și de acolo vreau să-și ia zborul înspre inimile voastre.

Programul de revelion cuprindea și un moment în care Moș Crăciun oferea cadouri copiilor prezenți la sărbătorirea noului an. La un moment dat, „Did Maroz” – că acesta este numele ucrainean al Moșului – i-a chemat pe toți copiii să le ofere câte un cadou, o cutie plină cu dulciuri. Cuminți, pruncii s-au așezat la rând, așteptându-și darul.

Probabil ceva nu a fost socotit prea bine, astfel că o fetiță cu ochii de peruzea, aflată la capătul șirului, a rămas fără cadou. Și atunci s-a întâmplat ceva memorabil: doi copii din grupul nostru, Valentin și Cătălin Feher, cunoscuți deja pe scenele noastre, în vârstă de nouă, respectiv cinci ani, fără să spună cuiva ceva, au mers la fetița aceea ucraineană care plângea tristă într-un colț al sălii și i-au oferit cadoul pe care tocmai l-au primit.

Cei din jur cântau și dansau, dar acolo în colțul acelei săli, tocmai se întâmpla unul din miraculoasele fapte ale trăirii cele mai înalte.

Brusc, chipul fetiței s-a luminat și printre lacrimi de abia a putut să rostească: „Diakuiu!” (mulțumesc).

Nu știu de ce, dar cred că de acum înainte, ori de câte ori fetița aceasta se va gândi la Moș Crăciun, alături de chipul darnicului și un pic uitucului bătrânel îi va vedea și pe cei doi pui de românași care, iată, ne-au dat tuturor o lecție de empatie și înțelegere superioară a rosturilor vieții.

Și mai spun că este un mare noroc să ai în lumea asta, astfel de prieteni, e drept, mici încă de statură, dar cu niște suflete mari cât munții semeți din Veleatino…

Text: Felician Pop

Foto: Ioana Pietrar

*******

Rămâi la curent cu ultimele articole. Păstrăm legătura pe Facebook și Instagram.

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top