skip to Main Content
Un Renumit Regizor Explică De Ce Merg Oamenii La Filme

Un renumit regizor explică de ce merg oamenii la filme

Toată lumea se uită la filme! ”De ce merg oamenii la cinema? Ce îi atrage în sala întunecată unde, vreme de două ceasuri, urmăresc jocul unor umbre pe peliculă? Caută distracția? Nevoia aceasta este ca un drog?”, se întreabă regizorul Andrei Tarkovski în cartea sa Sculptând în timp (librărie online).

Omul are nevoie să conștientizeze lumea. Iar când vine vorba despre filme sau cinematografie, omul are nevoie să știe esența principiului din cinematografie. Acesta este punctul de plecare.

Eu cred că aspirația normală a omului care merge la cinema este de a merge acolo pentru timp. Pentru un timp pierdut sau uitat sau negăsit încă. Omul merge acolo pentru experiența de viață. Căci cinematograful, ca nicio altă artă, lărgește, îmbogățește și concentrează experiența reală a omului și nu o îmbogățește pur și simplu. O face mai lungă, semnificativ mai lungă.

Același Tarkovski desființează principiul prin care ”starurile” sunt adevărata putere a cinematografului.

Iată în ce constă adevărata putere a cinematografului, și nu în ”staruri”, nu în subiecte, nu în capacitatea de a distra. În filmele adevărate, spectatorul nu este atât spectator, cât martor.

Experiența personală a regizorului, din punct de vedere profesional, este aceea de a-l împinge pe om către omul adevărat, către iubire.

Eu consider că datoria mea este să îl împing să se gândească la acel specific omenesc și etern care trăiește în sufletul fiecăruia. Dar acest etern și important cel mai adesea este ignorat de om. Deși soarta sa este în mâinile lui: el aleargă după fantome. Până la urmă, totul se curăță până la această simplă particulă elementară, singura pe care se poate baza omul în viață: capacitatea de a iubi. Eu îmi văd datoria în a-l face pe om să simtă în el nevoia de a iubi. De a-și dărui iubirea, de a simți chemarea frumosului când se uită la filmele mele.

*******

Rămâi la curent cu ultimele articole. Păstrăm legătura pe Facebook și Instagram.

Facebook: https://www.facebook.com/thedreamer.ro/

Instagram:  https://www.instagram.com/thedreamer.blog/

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top