skip to Main Content
Biblioteca Lui Hitler. Cărțile Care I-au Influențat Viața Marelui Dictator

Biblioteca lui Hitler. Cărțile care i-au influențat viața marelui dictator

A fost cunoscut mai mult din cauza arderii cărților, decât datorită lecturării lor. Porțiunile care au supraviețuit din biblioteca privată a dictatorului ne fac cunoscut faptul că Hitler era un bibliofil înfocat. Acesta a deținut nenumărate biografii, cărți clasice, istorice, oculte și multe altele.

S-a estimat că Adolf Hitler a deținut 16.300 de cărți, un număr surpinzător care a supraviețuit vicisitudinilor Germaniei naziste. Multe dintre ele au fost furate, urmând ca până în zilele noastre să poată fi găsite la diverse licitații cărți care i-au aparținut dictatorului. Cert este faptul că 1.200 dintre ele au apărut în Biblioteca Congresului din Washington DC, unde au fost studiate de către Timothy Ryback. Acestea, după multe studii, ajungând să scrie o carte despre ele: Biblioteca lui Hitler. Cărțile care i-au influențat viața.

Ryback, însă, nu face doar un studiu al cărților lui Hitler. El vorbește despre diversele episoade din viața dictatorului, precum și despre oamenii ce l-au influențat și determinat să săvârșească anumite fapte. Unele dintre cărțile găsite ascund în spatele lor povestiri despre relația dintre Hitler și alți bărbați ce i-au influențat mult viața, bărbați precum: Dietrich Eckart și Sven Hedin. Cu toate acestea, nu este deloc surprinzător faptul că o mare parte din bibliotecă pare să se refere la subiecte care urmau să aibă un efect malefic asupra lumii.

Ryback începe descrierea dictatorului din momentul în care Hitler se afla pe Frontul de Vest, în 1915. Dictatorului îi este oferit un portret minuțios din acea perioadă, autorul subliniind faptul că acesta purta întotdeauna la el copia batjocorită al lui Max Osborn despre splendorile arhitecturale din Berlin. Este, de asemenea, o carte care, fără îndoială, datorită proprietarului a supraviețuit ulterior arderilor de cărți scrise de către evrei.

Când biblioteca lui Hitler a fost descoperită, au fost găsite numeroase cărți filosofice de mare anvergură și literatură a rasismului paranoic. Au fost descoperite, însă, și operele lui Edgar Wallace, dar și o pasiune pentru poveștile din Vestul Sălbatic. Cărțile oculte și religioase ale dictatorului au fost moștenirea lăsată de către prietenul său apropiat, Eckart.

Citea cu viteză materialele pe care le socotea ca fiind utile, adică tot ce se potrivea mozaicului său de analogie și pseudoștiință. Ceea ce nu se potrivea era aruncat.

În cartea sa, Biblioteca lui Hitler. Cărțile care i-au influențat viața, Ryback a făcut o treabă bună, reușind să mențină echilibrul între anchetă și repulsie morală. Un rezultat puțin înfiorător al studiului său este faptul că, între paginile 160 și 161 ale cărții semnate de Max Osborn, carte pe care Hitler o purta mereu la el, Ryback a găsit ”un fir de păr negru și lung, care pare a fi dintr-o mustață.” Este brusc prea aproape de adevăr…

*******

Rămâi la curent cu ultimele articole. Păstrăm legătura pe Facebook și Instagram.

Facebook: https://www.facebook.com/thedreamer.ro/

Instagram:  https://www.instagram.com/thedreamer.blog/

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top