skip to Main Content
Cristobál Balenciaga. Regele Uitat Al Modei

Cristobál Balenciaga. Regele uitat al modei

”Dați-mi un corp imperfect și-l voi face perfect.” Cuvinte ce-ar putea denota o anumită îngâmfare, rostite de oricine altcineva în afară de Cristobál Balenciaga. Creatorul de modă de origine bască a fost cândva considerat regele haute couture: „cel mai bun dintre noi toți”, după spusele lui Christian Dior.

A fost, în adevăratul sens al cuvântului, un vizionar: rochia-balon, rochia-tunică, rochia-sac, rochia-baby-doll. Toate acestea au pornit din atelierul său în urmă cu șapte decenii și se regăsesc și astăzi în garderobele femeilor. Nu degeaba revista „Vogue” decreta în anii ’50: „Ce face Balenciaga astăzi, alți designeri vor face mâine, sau la anul, timp în care el va fi mers deja mai departe”. Îi găsim moștenirea în modă și azi. Însă numele lui, asemenea unui rege de demult, a fost uitat…

Colecția de primăvară – Talent timpuriu

21 ianuarie 1895. Balenciaga s-a născut într-o familie de origine bască din Getaira, un sat pescăresc aflat pe coasta de nord a Spaniei. Lumea mică, de provincie, în care s-a născut l-ar fi putut limita; talentul său poate că n-ar fi ieşit niciodată la iveală dacă Getaira nu s-ar afla în apropiere de San Sebastian, un oraş aflat în plină dezvoltare, rival al șicului Biarritz de peste graniţă. Drept urmare, Martina Eizaguirre, mama viitorului creator, croitoreasă de meserie, a avut ocazia de a lucra pentru cliente înstărite, care doreau să aibă ţinute inspirate de marea modă franceză. Una dintre cele mai importante cliente ale Martinei a fost marchiza de Casa Torres, despre care se spune că ar fi descoperit talentul foarte tânărului Cristobál. Orişicum, e clar că băiatul s-a întâlnit de timpuriu cu moda aristocratică, observând ţinutele hainele lucrate de mama lui, şi că a învăţat de la ea bazele meseriei.

De perfecţionat, a făcut-o sub ucenicia unui croitor din San Sebastian, unde a fost trimis datorită marchizei, încă de la vârsta de 12 ani. În 1895, când Cristobál abia era la vârsta majoratului, a plecat pentru prima dată la Paris pentru a cumpăra ţinute pentru patroana sa, care avea, se pare, încredere în ochiul bine format al protejatului său. Primul salon l-a deschis câţiva ani mai târziu, în 1918, în San Sebastian. Afacerea avea să meargă bine, căci în 1924 au urmat două noi saloane, de această dată în cele mai mari oraşe din regat – Madrid si Barcelona. Între timp, hainele sale ajunseseră și în garderoba familiei regale.

Erau într-adevăr vremuri bune. Spania, neutră în Marele Război, evitase traumele frontului şi poverile economice asociate lui, şi era în floare. Moda pariziană, cea mai cunoscută din lume, atrăgea tot mai mulţi doritori şi era prezentată şi peste graniţe. Erau apreciați și creatorii autohtoni, astfel că hainele lui Balenciaga erau tot mai căutate. Măsura succesului său? Un portret oficial din anul 1927 făcut nu la Madrid, ci tocmai la atelierul lui Boris Lipnitzki, cel mai căutat fotograf din Paris. Pozaseră pentru el Coco Chanel, Paul Poiret, Elsa Schiaparelli și alte nume mari ale modei și artelor franceze.

Însă lucrurile aveau să se schimbe. Conducerea autoritară a premierului Miguel Primo de Rivera, instaurată în 1923, s-a încheiat șapte ani mai târziu și a fost urmată de intermezzo-ul republican din anii 1931-1939 și, între 1936 și 1939, de Războiul Civil. Până atunci, Balenciaga fusese mai degrabă indiferent, nemișcat de agitațiile lumii exterioare – atâta vreme cât acestea nu i-a pus în pericol arta. Când, într-un final, a părăsit Spania lui Franco în 1936, la scurt timp după izbucnirea conflictului, Balenciaga a făcut-o nu din rațiuni politice, ci pentru simplul fapt că războiul civil nu era un fundal propice dezvoltării caselor de modă.

Colecția de vară – Parisul poartă Balenciaga

Unde să se ducă? La Paris, bien sûr. La 41 de ani, Cristobál Balenciaga era deja un creator de succes, cunoscut în țara lui natală. Capitala modei avea să-l propulseze însă pe scena internațională. Înainte de asta, mai lipseau câțiva pași.

Continuarea, aici.

*******

Rămâi la curent cu ultimele articole. Păstrăm legătura pe Facebook și Instagram.

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top