skip to Main Content
Cum Să-ți Reinventezi Viața – Jeffrey E. Young & Janet S. Klosko | Recenzie

Cum să-ți reinventezi viața – Jeffrey E. Young & Janet S. Klosko | Recenzie

Jeffrey Young este un foarte bun psihoterapeut, cunoscut pentru „terapia centrată pe scheme cognitive.” Pe scurt, el analizează tiparele mentale (seturi de convingeri/gânduri pe care le avem) și felul în care ele ne explică emoțiile și comportamentele.

Cum să-ti reinventezi viața este o carte despre capcanele mentale (tiparele nesănătoase) formate în copilărie și reluate de-a lungul vieții: capcana Abandonului, capcana Neîncrederii si a Abuzului, capcana Deprivarii Emoționale, capcana Izolării Sociale, capcana Dependenței, capcana Vulnerabilității, capcana Deficienței, capcana Eșecului, capcana Subjugării, capcana Standardelor Nerealiste, capcana Revendicării de Drepturi Personale.

Ideea este că aceste scheme distructive duc la alegeri greșite (care ne fac rau). Paradoxul este că noi simțim atracția cea mai puternică față de persoanele care activează aceste tipare. Chimia cea mai mare si dorința cea mai mare apare exact atunci când persoana te face să te simți (sau are potențialul să te facă să te simți) în felul ăla rău, dar familiar.

Reacțiile pe care le avem față de aceste tipare sunt trei: capitulare, fuga și contraatac.

Când capitulăm, ne distorsionăm perspectiva asupra situației, astfel încât să ne confirmăm capcana mentală. Reacționăm având trăiri puternice de fiecare dată cand capcana se activează. Ne alegem parteneri și intrăm în situații care ne consolidează capcana. Noi înșine ne menținem capcana în stare de funcționare.

Prin „fugă”, evităm să ne gândim la capcana în care ne aflăm. O scoatem din minte. Evităm situațiile care ne pot activa capcana. Gândurile, sentimentele și comportamentele noastre par sa nege existența capcanei.

Când contraatacam, încercăm să ne schimbăm capcana convingându-ne pe noi și pe cei din jur că opusul este adevărat. Simțim, ne comportăm și suntem de părere că suntem speciali, superiori, perfecți, infailibili. Contraatacul reprezintă o modalitate de a ieși din acea stare îngrozitoare de vulnerabilitate.

O carte de autocunoaștere pe care o recomand celor pregătiți să sape în ei și sa se cunoască. – cu Jeffrey Young.

Citate:

  • „Schemele reprezintă convingeri adânc înrădăcinate despre noi înșine si despre lume, pe care le-am învățat in perioada timpurie a vieții. Acestea sunt elemente esențiale ale identității noastre, ale sentimentului de sine. A renunța la a ne mai încrede in aceste scheme ar însemna a renunța la siguranta de a sti cine suntem si cum este lumea noastra;prin urmare, ne agățam de aceste scheme, deși stim ca ne fac rau.” (pag.22)
  • „Rezultatul final este ca, in viata noastra de adulti, ajungem sa recream acele situații din copilărie care ne-au facut cel mai mare rau. (…) Asa suntem noi, in calitatea noastra de ființe umane ce cauta consecventa in viata. Capcanele reprezintă ceea ce stim noi despre noi înșine. Deși experiența este dureroasa, macar ne este familiara si confortabila.”(pag. 45)

Text: Gabriela Culda

Foto: Gabriela Culda

*******

Rămâi la curent cu ultimele articole. Păstrăm legătura pe Facebook și Instagram.

Facebook: https://www.facebook.com/thedreamer.ro/

Instagram:  https://www.instagram.com/thedreamer.ro

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top