skip to Main Content
De Ziua României, Eu îi Mulțumesc Austriei Pentru Sentimentul De Protecție

De ziua României, eu îi mulțumesc Austriei pentru sentimentul de protecție

De ziua României, eu îi mulțumesc Austriei pentru sentimentul incredibil de protecție – protecția unui stat pentru un om (străin). România mi-a dat și îmi dă motive să rămân aici, dar totul se rezumă la relații umane, la familie și amintiri. Limba în care fac sinapse și glume, satul care m-a crescut un om sensibil.

Cu toate astea, aș fi dat orice să nu fiu nevoită să fug terorizată de sistemul acestei țări. Să fug spre civilizația și protecția unui stat funcțional – în niciun caz un stat perfect, ci un stat funcțional. Doar în Austria m-am simțit respectată, iubită și protejată ca om. Nu doar ca membru al unei familii incredibile, nu doar ca angajat al unei companii mari, nu doar ca prieten. Acolo am văzut cum se întâmplă și se salvează o viață dacă sistemul se bazează pe demnitate și educație.

Astăzi e ziua ei, a României, dar nu pot fi falsă să o aniversez cu toată inima. Simt că anul ăsta, de centenar, noi am divorțat. I-am văzut toate defectele în primul moment în care aveam nevoie reală de ea. Trăisem împreună toată viața, iar când am căzut, m-a dat afară, m-a lăsat să dorm pe preș. Nu ar fi trebuit să fim împreună la bine și la rău? Nu ar fi trebuit să facem orice posibil să ușurăm catastrofa?

Acum, în prezent, trăim în aceeași casă, dar încă nu găsesc o cale să ne împăcăm sau s-o pot ierta.

Sunt în fiecare zi recunoscătoare pentru emoții, prieteni, amintiri și familia minunată pe care o am. Pentru lupta ireal de grea pe care am dus-o cu tărie spre soluționare. Am devenit un om luptător și puternic, însă rămân cu întrebarea asta în minte: “Cum mă mai poți privi în ochi, statule român?” Eu nu pot să te mai privesc pe tine.

Știu că astăzi este un moment important și îi respect importanța istorică, dar pentru a te sărbători ar trebui să te iubesc (și) pentru actual și pentru cum m-ai iubit la rândul tău. Mi-e, însă, milă de cum incompetența celor care au grijă de tine te-au făcut incapabilă de iubire (căci știu că ai avut și ai undeva ascunsă capacitatea asta). Iubirea implică respect, protecție, claritate, coerență. Iubirea nu înseamnă, în niciun caz, frică, fugă sau disperare.

Așadar, astăzi și în fiecare zi, aniversez istoria, aniversez nume mari din trecut, îmi aniversez familia, prietenii, medicii, amintirile. 100 de ani care ar fi meritat, însă, și un prezent aniversar.

Text: Raisa Beicu

*******

Rămâi la curent cu ultimele articole. Păstrăm legătura pe Facebook și Instagram.

Facebook: https://www.facebook.com/thedreamer.ro/

Instagram:  https://www.instagram.com/thedreamer.ro

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top