skip to Main Content
Prima Româncă Ce A Publicat O Carte. La Cinci Ani Vorbea Opt Limbi

Prima româncă ce a publicat o carte. La cinci ani vorbea opt limbi

Dora D`Istria, pe numele său real Elena Ghica, s-a născut în București pe 3 februarie 1828. A fost primul copil al banului Mihalace Ghica și Caterinei Ghica, după ea urmând să se nască alți patru copii.

Prințesa Elena Ghica, o personalitate complexă, a fost pictoriță, scriitoare, feministă. Inteligența sa remarcabilă a uimit oameni atât din țară, cât și de peste hotare, unde și-a petrecut cea mai mare parte a vieții. Elena vorbea la perfecțiune franceza, italiana, greaca, rusa, germana şi engleza, albaneza, încă de la o vârstă fragedă. O performanță uluitoare pentru acea vreme, dar și pentru acum.

Nu este greu de ghicit faptul că românca a cucerit întreaga societate aristocrată a secolului al XIX-lea cu inteligența ei uluitoare. Datorită ușurinței cu care acumula cunoștințe din orice domeniu, familia a trimis-o pe tânără să studieze la Viena, Berlin, Veneția și Dresda.

S-a întors în țară, la Iași, la vârsta de 21 de ani, când îl cunoaște pe ofiţerul rus, Alexandr Kolţov Masalski. Cei doi se îndrăgostesc, după care se căsătoresc și se stabilesc la Sankt Petersburg. Elena continua să uimească cu frumusețea și inteligența sa. A obținut medalia de argint la concursul de peisaje organizat la muzeul Ermitaj din centrul orașului Sankt Petersburg.

Tinerei i se prevestea un viitor strălucit în lumea artei.

Ideile liberale pe care tânăra și le însușea fără ezitare nu au ajutat-o prea mult în șederea ei din Rusia. Cu toate că i se sugera să păstreze astfel de păreri pentru sine însăși, Elena Ghica, liberă și nonconformistă, continua să atace orice urmă de imperialism. A avut de plătit pentru curajul său. În urma asprelor sale critici tânăra a fost biciuită la Prefectura din Sankt Petersburg, unde i s-a spus clar să nu mai fie interesată de politică.

Întâmplarea o determină să părăsească Rusia și să se îndrepte către Bruxelles, unde a pierdut o sarcină. A rămas în continuare căsătorită cu Masalski, dar în lumea culturală și-a însușit alt nume: Dora D`Istria. Sub acest nume, românca a devenit celebră. În Belgia își începe, așadar, activitatea literară, publicând La vie monastique.

În aprilie 1855 călătorește către Elveţia, unde escaladeazã vârful Moench (4.105m), acolo unde a înfipt tricolorul României, fiind una dintre primele femei alpiniste.

Dominată de pasiunile pentru călătorie, literatură și cunoaștere, românca face excursii ştiinţifice şi arheologice în Attica, Beotia, Focida, Peloponez, Italia, Vezuviu, și nu numai. Înafara acestor pasiuni, tânăra practica călăria, tirul și mânuia cu destoinicie armele.

Dora D`Istria este, de asemenea, una dintre primele feministe și luptătoare pentru pace. Despre femei de o femeie, apărută în anul 1869, este una dintre lucrările în care militează pentru drepturile egale dintre femei și bărbați.

Apreciată și admirată, Elena Ghica a fost o femeie, în mare parte singură, găsindu-și alinarea și liniștea în studiu și cărți.

Elena Ghica a murit pe 17 noiembrie 1888, la Florența, casă pe care a lăsat-o moștenire primăriei pentru sprijinirea Institutului de surdo-muţi. Averea sa a lăsat-o primãriei din Bucureşti pentru administrarea spitalului Pantelimon.

Cenușa Elenei a fost depusă la Cimitirul “Trespiana” din Florenţa.

Femeie cu suflet brav și nobil, Elena aduce o cinste extraordinară României prin inteligența, obiectivitatea, frumusețea și curajul de care a dat dovadă încă din primii ani de viață.

Text: Ioana Pietrar

*******

Rămâi la curent cu ultimele articole. Păstrăm legătura pe Facebook și Instagram.

Facebook: https://www.facebook.com/thedreamer.ro/

Instagram:  https://www.instagram.com/thedreamer.ro

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top