skip to Main Content
Soluția Schopenhauer – Irvin D. Yalom | Recenzie

Soluția Schopenhauer – Irvin D. Yalom | Recenzie

Soluția Schopenhauer, scrisă de Irvin D. Yalom, o carte uluitoare despre terapia de grup și viața inegalabilului mizantrop Arthur Schopenhauer. Cartea întrețese tehnicile terpiei de grup și bibliografia filozofului german.

Pe măsură ce este prezentată viața lui Arthur Schopenhauer, narațiunea se întrepătrunde cu povestea fictivă a psihanalistului Julius Hertzfeld și a grupul său de terapie. Astfel, cele două povești evoluează în paralel, teoriile lui Schopenhauer fiind prezentate într-o manieră genială în discuțiile care au loc în cadrul terapiei de grup.

Fiecare gură de aer trasă în piept ține la distanță moartea care impietează constant asupra noastră, sunt rândurile cu care începe romanul. 

Cuvinte sugestive pentru ceea ce urmează în conținutul integral.

Experiența terapiei de grup

Jules, un psihanalist renumit, află că suferă de cancer de piele și mai are un singur an de trăit. Se uită peste lista cu cei pe care i-a tratat de-a lungul timpului, făcând o retrospectivă a pacienților săi. Zărește acolo numele lui Phillip Slate, un client pe care l-a tratat cu douăzeci de ani în urmă. Condus de impulsurile sale sexuale și prea plin de sine, Philip se numără printre eșecurile lui Jules. Trei ani de terapie au părut în zadar. Jules îl sună, așadar, pe Philip pentru a vedea dacă, totuși, tratamentul său a avut vreun efect asupra tânărului. Răspunsul lui Philip a fost categoric NU.

Cei doi se hotărăsc, după douăzeci de ani, să se întâlnească.

Philip Slate ajunge să facă parte din grupul de terapie pe care Jules îl conduce. O mână de oameni, absolut diferiți, se întâlnesc săptămânal, sub supervizarea lui Jules, unde discută despre problemele fiecăruia dintre ei. Maniera descrierii acestor întâlniri este absolut fermecătoare, autorul purtând cititorul în cele mai mici amănunte ale întâlnirii și ale trăsăturilor fiecărui personaj în parte.

Un lucru important de menționat este acela că romanul trece de barierele ficțiunii, autorul oferind tehnici reale de terapie, cititorul având, astfel, prilejul de a lucra cu sine însuși și la relația sa cu cei din jur.

Personajele, cum am spus, absolut diferite între ele, poartă fiecare cel puțin o trăsătură în care cititorul se va regăsi. Autorul, vorbește despre acele însușiri, le găsește o explicație și un remediu, dacă este cazul. Exemplu ar fi: de ce oamenii reacționează așa și nu așa, cum să își cultive răbdarea față de ei înșiși și față de cei din jur… etc.

Arthur Schopenhauer, dincolo de bariere

Maniera în care este prezentată viața filozofului german este una fermecătoare. Trecând peste numele Schopenhauer, care ne duce cu gândul la o viață gradionasă a unui filozof german, descoperim o viață solitară, plină de lipsuri. Tatăl filozofului a murit când acesta se afla la vârsta adolescenței, iar mama sa, o femeie rece și distantă, n-a reușit să-i ofere dragoste maternă niciodată.

Trezindu-se singur într-o lume pe care abia începea s-o cunoască din cărți, Schopenhauer face o pasiune pentru lectură. Ajunge un mizantrop și urând orice are legătură cu rasa umană, filozoful își descoperă latura genială într-o totală izolare.

carte aparent simplă este, de fapt, o carte cu un conținut de calitate și greoi, dacă cititorul intră în toate substraturile oferite de scriitor.

Text: Ioana Pietrar

Foto: Ioana Pietrar

*******

Rămâi la curent cu ultimele articole. Păstrăm legătura pe Facebook și Instagram.

Facebook: https://www.facebook.com/thedreamer.ro/

Instagram:  https://www.instagram.com/thedreamer.ro

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top