skip to Main Content
Mii De Brazi Pentru Eminescu. Monument Impresionant Pe Un Deal Din România

Mii de brazi pentru Eminescu. Monument impresionant pe un deal din România

Există în nord-vestul României o pădure în care numele lui Mihai Eminescu este scris dintr-o înșiruire de brazi. La 50 de ani de la moartea poetului, 10.000 de brăduți au fost plantați pe Dealul Comja din orașul Seini, județul Maramureș, formând astfel primul monument viu al lui Eminescu.

În primăvara anului 1939, ostașii Diviziei 20 a Infanteriei din Târgu Mureș, 20.000 la număr, sub conducerea generalului Georgescu Pion, au plantat 10.000 de brăduți pe Dealul Comja, din orașul Seini. Poetul nepereche, la 50 de ani de la moartea sa, are parte de primul monument viu săvârșit în cinstea sa.

Lățimea inscripției este de 32 m, lungimea de 116 m și mărimea unei litere 24/12 m, iar grosimea literei și distanța dintre litere fiind de 4 m.

Scrisori despre Eminescu

”Poiana Eminescu”, un articol scris de Mihai Bălaj, publicat în anul 1973, în presa de atunci, evidențiază minunea care s-a petrecut pe Dealul Comja, monumentul viu al lui Eminescu:

”Foarte inspirat a fost generalul George-Pion când, în 1939, la a 50-a aniversare a morții lui Eminescu, s-a hotărât împreună cu ostașii de sub comanda sa, de strajă la hotarele patriei, să-i cinstească memoria scriindu-i numele cu 10.000 de brazi pe fruntea larg descoperită a Comjei, mărind astfel faima și frumusețea acestei culmi.”

La o diferență de peste 10 ani, cu un an înainte de a muri, generalul Pion trimite o scrisoare către Mihai Bălaj, în care scrie:

”O culme de neîntrecut a forțelor noastre creatoare românești a fost el și așezarea amintirii lui într-o formă, indiferent care, într-o grădină publică și chiar pe un bulevard, am găsit că-l arată prea puțin. Expresia cea mai înaltă a poeziei românești trebuie să se bucure de un decor, de un spațiu nemărginit, de o contemplare înfocată, de aceea, eu am căutat locul la înălțime, acolo într-un loc special în defileul Someșului, acolo în poarta cea mare de intrare în Ardealul nostru și așa i-am determinat literele pe teren ca să se vadă numele lui scris până în depărtare. Această glorie a neamului, a adâncurilor rezervelor noastre sufletești, fecund și generos, trebuia legat de pământul țării și eu am făcut-o prin brazi. Bradul este dintre arborii pământului cel mai îndrăzneț, cel mai armonios și dintre acei arbori ce nu se încovoaie, rămâne drept, gata să protejeze piscurile pe care crește…”

O refacere impresionantă

În timpul celui de-al doilea Război Mondial, brazii au fost arși de noua administrației. Ioniță G. Andron a scris despre această întâmplare în manuscrisul său:

”Ce se întâmplase?
Monumentul a fost distrus de către patrioţi-maghiari din Seini, după ocupaţie. La început au pornit cu mult zor la treabă şi au săpat din rădăcină brazii din primele litere EMIN, apoi poate obosindu-se brazii care formau restul literelor ESCU i-au tăiat cu securile dar la tulpină.
Mama natură însă nu a stat pe loc, vântul a adus seminţe de mesteacăn – de care erau mulţi la câteva sute de metrii – şi acestea au încolţit – găsind pământ fertil în locul brazilor lor verzi, scriind ei acum cu alb primele litere ale marelui poet al neamului.”

Puterea naturii și-a făcut simțită prezența. Primele litere din inscripție au fost replantate, iar pe celelalte le-a adus vântul înapoi. Inscripția s-a refăcut în mod uimitor.

Eminescu, unde lumile se întâlnesc

În vârful dealului Comja, panorama este fantastică! Dintr-o singură privire se pot admira două județe și două țări diferite. Întâi, apare falnică Țăra Oașului, în spatele căreia răsar Carpații din Ucraina. Spre nord-vest, se văd Vârful Pietroasa și Muntele Mic, iar la nord-vest Piatra Bixadului, Piatra Vâscului și Barajul Călinești Oaș.

Anual, mii de turiști urcă pe Dealul Comja, unde cântă și recită poeziile lui Eminescu.

Fii colaborator The Dreamer!

Scrie un articol și trimite-l la adresa: [email protected]
* Se ia în considerare scrierea corectă și subiectul relevant pentru blog.

*******

Rămâi la curent cu ultimele articole. Păstrăm legătura pe Facebook și Instagram.

Facebook: https://www.facebook.com/thedreamer.ro/

Instagram:  https://www.instagram.com/thedreamer.blog/

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top