
Rețetă | Tartă cu mere și zahăr ars
Rețetă | Tartă cu mere și zahăr ars
Ingrediente pentru aluat
- 250 grame de făină
- 125 grame de unt (85% grăsime)
- 40 ml apă rece
- 1 gălbenuș de ou
- sare
Ingrediente pentru umplutură
- 4 mere mari
- 125 grame de unt
- 4 linguri de zahăr ars
- o jumătate de lămâie
Cum se face aluatul:
1. Untul rece încorporeză-l în făină, cu un praf de sare, și amestecă bine.
2. Adaugă gălbenușul și apa, puțin câte puțin, peste făină.
3. Frământă aluatul până simți că tot untul este încorporat în făină.
4. Formează aluatul într-o bilă și acoperă-l cu folie de plastic.
5. Lasă-l 30 de minute la frigider, după care îl poți întinde și pune în tava de copt.
Cum se face umplutura:
1. Curăță merele de miez, dar lasă coaja. Taie-le, apoi, în felii medii ( nici prea groase, nici prea subțiri).
2. Stoarce o jumătate de lămâie peste mere. Lămâia se pune pentru a preveni înnegrirea merelor.
Asamblarea:
1. Pune aluatul într-o formă de copt pentru tartă și aranjează formele în tavă.
2. Untul (125 de grame) pune-l într-o tigaie, la foc mic, și lasă-l așa până se topește în totalitate.
3. După ce s-a topit untul, pune-l peste merele aranjate în tavă.
4. 4 linguri de zahăr pune-le într-o oală cu baza mai groasă, la foc mic. Amestecă din când în când. Când zahărul
este topit în întregime, pune-l pe toată suprafața tartei.
5. Adaugă scroțișoară și pune plăcinta la cuptor timp de o oră, la 180 – 200 de grade.