skip to Main Content
Satu Mare, Oraș în Mișcare. Întâlnirea Lui Dragoș Pătraru Cu Sătmărenii

Satu Mare, oraș în mișcare. Întâlnirea lui Dragoș Pătraru cu sătmărenii

Scurtă introducere

Au trecut fix 2 zile de când Dragoș Pătraru a susținut o conferință în orașul în care „nu se întâmplă nimic, niciodată”, adică la Satu Mare. A fost pentru prima dată când Turneul Starea Nației a ajuns în locul în care se agață harta-n cui. The Dreamer, în colaborare cu PortalSM, a fost organizator al evenimentului și, de fapt, a fost pentru prima dată organizator al unui eveniment.

Când mi-a venit ideea să organizez o astfel de conferință, am știut sigur că va fi o mare provocare. Un om ca Pătraru, obișnuit cu public numeros și informat, să vină la Satu Mare. Să facă ce?! M-am întrebat, fix după ce l-am invitat. Eram totuși curioasă cum ar fi un astfel de eveniment la mine acasă, la Satu Mare. Când hotărârea a fost luată și el a confirmat că vine, am regretat instant alegerea făcută, din două motive: n-o să participe nimeni, mă fac de rușine în fața lui și a celor câțiva oameni cărora le-am spus despre ce urmează să fac.

Ziua cea mare

Conferința a fost programată pentru ora 12.00, iar la 11.40, aflându-mă la cafea cu Pătraru și soția lui, primesc un mesaj: Au sosit doi oameni și sonorizarea nu cred că va funcționa. D E Z A S T R U. Am tras de timp cât am putut și îmi venea să fug, să las totul baltă.

Am ajuns la Casa Meșteșugarilor, locul în care urma să aibă loc evenimentul. Cunoscuți pe hol, doar cunoscuți, și oameni ce ne-au ajutat cu organizarea. Atunci, mi s-a confirmat că în orașul ăsta chiar nu se întâmplă nimic și că ideea mea a fost, așa cum am presupus, una proastă.

Am aruncat o privire în sală și, într-o secundă, s-a transformat totul. Sala era PLINĂ, peste 100 de oameni ce așteptau cu sufletul la gură să înceapă. Am ieșit pe hol cu un zâmbet larg și nu mai știu exact ce am făcut, de bucurie. Între timp, Dragoș Pătraru a intrat în sală, exclamând: UAU! După care au urmat aplauzele!

În final, s-a dovedit a fi un eveniment extrem de reușit pentru că:

– cei prezenți, au adunat peste 2.100 de lei pentru un elev din municipiul Satu Mare a cărui stare financiară este precară. Tânărul este sârguitor, lucru care se vede în rezultatele sale școlare, și visează să ajungă inginer. Ziua asta, pe lângă banii pe care i-a primit, a fost una importantă pentru el: i s-a confirmat că mai există oameni, speranță, empatie, viitor.

– Pătraru, în timpul prelegerii, la interval de 20-30 de minute făcea referire la câte o carte. În jurul meu, am văzut cum tinerii își scoteau repede telefoanele și își notau titlurile. Și ăsta mi se pare un progres fantastic!

– unii au numit conferința lecție de democrație, alții lecție despre omenire, educație sau societate. În final, oricum ar fi numit fiecare evenimentul, rezultatul a fost educarea. Oamenii au rămas cu ceva. Ceva bun. Și dacă 10% din cei prezenți chiar vor rămâne motivați în continuare, în urma conferinței, acest lucru înseamnă enorm.

– în vreme ce sătmărenii se deplasează la Cluj sau în județe limitrofe pentru a participa la diverse festivaluri și evenimente, de acestă dată, ei au venit la noi. Oameni din Oradea și Cluj au pornit, dis de dimineață, pentru a participa la o conferință în Satu Mare. Un alt progres minunat!

– Dragoș Pătraru a adus Cafeaua Nației la Satu Mare și a lăudat-o atât de mult încât mi-am dat seama că nu am cultură absolut deloc în ceea ce privește cafeaua. Ar fi trebuit să am, motiv pentru care voi începe să studiez despre asta. Știu sigur că va fi o schimbare considerabilă.

Pentru astfel de momente și satisfacții, merită să riști din când în când:

Oamenii au spus că ar mai dori astfel de evenimente la Satu Mare. Cine ați dori să mai vină?

Text: Ioana Pietrar

Foto: Ioana Pietrar

*******

Rămâi la curent cu ultimele articole. Păstrăm legătura pe Facebook și Instagram.

Facebook: https://www.facebook.com/thedreamer.ro/

Instagram:  https://www.instagram.com/thedreamer.ro

 

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top