skip to Main Content
VIDEO. Președintele Consiliului European, Discurs Emoționant în Limba Română

VIDEO. Președintele Consiliului European, discurs emoționant în limba română

În mod normal un articol despre politicieni nu are ce căuta pe blog, dar când l-am auzit pe Donald Tusk, preşedintele preşedintele Consiliului European, vorbind româneşte la Ateneul Român, mi-a atras atenţia. Donald Tusk a susţinut un discurs cum nu mi-a mai fost dat să aud vreodată live.

M-am gândit că va rosti aceleaşi discurs plat despre problemele rostogolite încontinuu de politicieni, dar a fost cu totul altceva!

Dacă la noi politicenii ştiu doar să se mănânce între ei, se chinuie cum să scape de problemele penale, iată că Donald Tusk a rostit un cu totul alt discurs. A vorbit despre Enescu, despre Nichita Stănescu şi despre Eliade!

„România are puterea de fascina. România va interpreta cu energie şi înţelepciune o adevărată Rapsodie română”, a spus Tusk, referindu-se la timpul celor şase luni în care ţara noastră va exercita preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene.

„Am încredere, de asemenea, că veţi acorda importanţa necesară respectării regulilor. În această lume în transformare rapidă, în care viitorul ne surprinde zi de zi, respectarea regulilor şi ataşamentul faţă de principii vor juca un rol esenţial. După cum spunea Nichita Stănescu într-o frumoasă poezie:

Se apropie viitorul, se aude, se vede
Gândurile pe care le trimit spre el
se-ntorc mai repede ca altădată.
Şi-mi trec scântei şuierând în viteză
prin suflet, vestindu-l întruna.

În mare măsură, depinde acum de România dacă şi în ce fel Europa va depăşi provocările viitorului”, a spus acesta.

Donald Tusk a amintit şi de marii sportivi ai României, cerându-le românilor să apere valorile democratice aşa cum fostul portar al Stelei, Helmuth Duckadam, a apărat cele patru penalty-uri în 1986, la Sevilla.

„Sunt toţi eroi ai imaginaţiei mele. La fel ca sportivii români de seama Nadiei Comăneci şi ai Simonei Halep, care încântă publicul din întreaga lume. Dar episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei Campionilor Europeni la fotbal, de la Sevilla, din 1986, când Steaua Bucureşti a învins Barcelona. Şi aş vrea să fac un apel la toţi românii, să o apere în România şi în Europa, fundamentele civilizaţiei noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi Constituţia, să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci şi mie mi s-a părut imposibil, dar el a reuşit. Şi voi veţi reuşi”, a declarat Donald Tusk.

În sfârşit un politican cu discurs, în sfârşit un altfel de om în politică! Cred că avem nevoie de astfel de oameni, acum, când ne pierdem orice speranţă în acest popor!

Text: Tudor Rădulescu

Moment din Ceremonia oficială de lansare a Preşedinţiei României la Consiliul UE

Discursul lui Donald Tusk, Președintele Consiliului European, acum, la #TVR1Transmisiunea online continuă pe https://youtu.be/22D7z-o_8yEhttp://www.tvrplus.ro/live/tvr-1

Publicată de TVR1 pe Joi, 10 ianuarie 2019

*******

Rămâi la curent cu ultimele articole. Păstrăm legătura pe Facebook și Instagram.

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top